torstai 27. maaliskuuta 2014

STOP! for a moment

Torstaina tein jotain mikä ei ole minulle luontaista. Pysähdyin hetkeksi totaalisesti... 

Kuulun niihin ihmisiin, joiden on tauotta oltava itselleen tai muille tuottavia. Minulle  on erityisen vaikeaa pysähtyä hetkeksi paikoilleen ja ihan vaan olla öllöttää tekemättä mitään. 

Olin vapaapäivällä torstaina ja oli mitä mahtavin ilma. Aurinko paistoi ja linnut lauloivat. Ajattelin heti, että nyt menen puutarhaan leikkaamaan ruusupuskan ja luumupuut, sillä pitäähän tällainen ihana ilma käyttää hyödyksi ja olla tuottava. 

Sitten muistin keskiviikkona näkemäni Ylen Akuutti ohjelman jossa puhuttiin stressistä ja masennuksesta. Siinä puhuttiin ihmisistä jotka alituiseen huolehtivat huomisesta ja murehtivat epätodennäköisistä asioista. Itse en ymmärtääkseni ole luonteeltani murehtia, mutta siinä annettiin hyvä neuvo, joka mielestäni sopii kaikille:

Ota päivittäin hetki aikaa itsellesi. Pysähdy kuuntelemaan ja katselemaan juuri sitä hetkeä missä olet juuri nyt. Älä yritä suorittaa yhtään mitään. Älä murehdi huomista työpäivää tai seuraavaa mahdollista ikävää asiaa. Koe juuri tämä hetki.

Minäpä siis unohdin puutarhan ja meninkin kahvin kanssa parvekkeelle istumaan. Suljin silmät ja aloin kuunnella ympäristöäni ja juuri sitä hetkeä. Aurinko lämmitti nassua mukavasti, talitintti lauloi pihakoivussa ja kauempana raakkui varis. Kaksi kärpästäkin pörräsi korvan juurella (en ollut vielä käynyt suihkussa treenin jälkeen)... Se oli aika mukavaa, olla 10 minuuttia tekemättä ja ajattelematta mitään. Välillä keskityin hengittelemään syvään ja sitten taas kuulostelin. Todella huikean rentouttavaa! 

Melkein samaan tapaan minua rentouttaa myös patikointi metsässä. Luonnon keskellä on mahtava fiilistellä. Usein minun ongelmani vaan metsälenkilläkin on se, että meinaan unohtaa sen luonnon ja rauhallisen hetken. Alan alitajuisesti melkein aina tekemään rauhallisesta ja rentouttavasta retkestä jotain himo urheilusuoritusta. 

Onneksi tämä tärkeä rauhoittumisen taikka chillauksen taitokin on opittavissa. Yritän jatkossa selkeästi erottaa treenin ja rentouttavan fiilistelyn toisistaan. Lupaan itselleni ottaa enemmän mallia alla olevilta chillailun mestareilta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti