tiistai 18. helmikuuta 2014

Ramin kolmijakoinen treeni.

Tein pitkän aikaa 4-jakoista treeniohjelmaa, mutta vaihdoin taas takaisin 3-jakoiseen. Molemmissä ovat omat hyvät ja huonot puolensa.

 4-jakoisessa ohjelmassa kertatreeniin pitäisi mennä vähemmän aikaa ja siinä pystyy ehkä monipuolisemmin keskittymään aina yhteen lihasryhmään. Jako oli melko selkeä ja toimikin osittain, mutta tällaisessa jaossa koin, että treenin kierto tuli turhan pitkäksi. Ja huomasin myös, että aloin lisätä treeniin aina vain enemmän ja enemmän liikkeitä, joten harjoittelun aikakin aina vaan pidentyi. Itse olen siinä uskossa, että 45min./ treeni on ihan maksimi aika. Ja olen huomannutkin, että kun treenini alkoi mennä jo lähemmäs 60 minuuttia, ei tehot meninanneet enään riittää ja tällöin ei treeni sitten ollutkaan kovin hyödyllistä, tai ainakaan mukavaa.

Nyt teen taas 3-jakoista ohjelmaa, joten treenikiertokin on nopeampaa. Toki 3-jakoisessa treenissä on liikkeitäkin vastaavasti enemmän/ treeni, kuin 4-jakoisessa. Hieman kyllä tuntuu siltä, että olenkohan nyt ottanut liikaa liikkeitä aina yhteen harjoituskertaan, mutta olen kuitenkin onnistunut tekemään ohjelman, jonka kykenen suorittamaan 45 minuutissa. Aikamoisella intensiteetillä joudun sitä kyllä tekemään, mutta olen todennut, että minulle sopii parhaiten korkealla intensiteetillä tehty treeni. Eli toistojen, sekä eri liikesarjojen välissä ei pidetä pitkiä taukoja ja kilomäärätkään eivät ole liian pieniä. Sarjojen pitää siis tuntua lihaksissa, mutta on tietenkin hyvä muistaa, että oikeanlaiseen ja terveeseen kuntosaliharjoitteluun ei kuulu turha revittely, vaan liikkeet pitää pystyä tekemään puhtaasi ja keskitetysti. Kovin moni kuntosaliharjoittelija repii turhaan paikkansa rikki, kun täysillä revitään ja kiskotaan painoja hampaat irvessä.

Olen nettipalstoilta lukenut monenlaisia kommentteja ja ohjeita kuntosalitreenin jaottelusta. Toiset puhuvat 4- jakoisen puolesta ja toiset taas ylistävät 3-jakoista treeniä. Jotkut tekevät jopa 5- jakoistakin treeniä, mutta siinä kyllä ollaan jo aika tosissaan kehonrakennuksen suhteen.

Paljon tuntuu myös olevan epäselvyyttä siitä miten treeni kannattaisi jakaa? Pitääkö esim. 3-jakoisessa treenissä liikkeet jakaa niin, että on rinta/ selkä, rinta/hauis, vai pitääkö kädet tehdä ominaan hauis/ojentaja ja selkä sitten omanaan vaiko jalkojen kanssa? Ja mihin väliin pitää olkapäät laittaa? Monet suosittelee selkeästi jakoa vetäviin ja työntäviin liikkeisiin. No, minä olen sitä mieltä, että me kaikki olemme erilaisia ja kehomme reagoivat eritavalla treeniin. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä ja jakaa treeniä, mutta se on selvää, että kun aloittaa kuntosaliharjoittelun, tai minkä tahansa muun liikunnan, ei pidä jäädä itsekseen miettimään mikä on oikein tai väärin. Kannattaa aina ottaa alkuun liikunta-alan ammtilainen, jonka kanssa voi keskustella ja opetella mm. laitteiden käyttöä, sekä oikeanlaista tekniikkaa. Kuntosaliharjoitteluun on ainakin saatavilla personal trainerin apua, joka osaa tehdä oikeanlaisen ohjelman juuri sinulle.

Löydät treeniohjelmani klikkaamalla seuraava linkkiä: http://treinerirami.blogspot.fi/p/kuntosali.html   Kommentoi vapaasti ohjelmaani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti