lauantai 22. helmikuuta 2014

Asiaa lihashuollosta (Rampan Kutonen)

No mitäs se tämä sitten on, eikös se riitä kun vaan revittää kunnolla ja treenaa niin, että aina on joku lihas repeämisen partaalla? kyllähän näin saa isot, upeat lihakset?


Voi kunpa tulosten saavuttaminen treenamisessa olisikin näin helppoa. Aktiivisen harjoittelun lisäksi, ravinto ja lihashuolto ovat ihan yhtä merkkittäviä tekijöitä terveellisen ja pysyvän lopputuloksen saavuttamisessa.

Mitä se lihashuolto sitten tarkoittaa?

Lihashuolto on joukko toimenpiteitä, jotka valmistavat treenaajaa suoritukseen ja edistää palautumista suorituksen jälkeen. Palautuminen on fyysisen aktiivisuuden aineenvaihdunnalle tuottamien muutosten korjaamistaja ja elimistön tasapainotilan saavuttamista.

Lihashuollon laiminlyönti altistaa vammoille (revähdykset) ja hidastaa harjoituksista palautumista, tällöin et myöskään pääse sinne salille riittävän usein ja kehitys hidastuu.

Lihashuoltokin koostuu monesta eri osatekijästä, jotka voidaan jakaa sekä aktiivisiin, että passiivisiin toimenpiteisiin. Aktiiviseen lihashuoltoon kuuluu esim. verryttely ja venyttely, jotka treenaja suorittaa itse. Passiivista lihashuoltoa taas on vaikkapa hieronta ja fysioterapia, jotka suorittaa joku muu.

Monelle ihmiselle lihashuollosta tulee ensimmäisenä mieleen ainoastaan hieronta, joka onkin tärkeä osatekijä, mutta sen lisäksi yhtä tärkeitä tekijöitä ovat verryttely, venyttely, ravinto ja ehdottomasti yksi tärkeimmistä on LEPO! 

Riittävän levon määrää en voi koskaan korostaa tarpeeksi, niin tärkeää se on lihasten terveellisessä kehityksessä. Lihas siis ei kasva treenatessa, vaan nimenomaan treenin jälkeen levossa.

Hieronnassa on hyvä käydä säännöllisesti. Pelkällä venyttelyllä ei saa huollettua lihaksia kaikkialta. Hieronnan jälkeisenä päivänä ei kannata tehdä liian rajuja harjoituksia, sillä hieronta itsessään on aika kova harjoittelu lihaksille, vaikka ei välttämättä itsestä tunnu siltä. Itse käyn hieronnassa kerran kuukaudessa ja useamminkin jos tarve vaatii.

Venyttely taas valmistaa lihaksia treeniin. Venyttelyllä avataan mahdolliset kireät lihakset. Älä kuitenkaan koskaan venyttele, ennen kuin olet verrytellyt, eli lämmitellyt lihakset. Lämmittelyssä usein huomaa, jos jokin lihas on kireänä. Sopiva venyttelyn kesto ennen treeniä on n. 10s/ lihas ja venyttelyt tehdään rauhallisesti. Muista myös, että älä venyttele heti raskaan treenin jälkeen, sillä lihaksissa on tapahtunut vaurioita ja kova venyttely vain pahentaa niitä. Muista kuitenkin venytellä myöhemmin.

Verryttely ennen venyttelyä voi olla mitä tahansa oman mielen mukaan. Se voi olla hölkkää, soutua, reipasta kävelyä tms. Verryttelyssä ei kuitenkaan tehdä äkillisiä rajuja vetoja.

Hyvän lihashuollon osana on aina verryttely ja venyttely ennen, sekä jälkeen treenin.

Oma keho on kuin kone. Jotta siitä saa kaiken irti, on sitä viritettävä, säädettävä ja testattava, mutta myös huollettava säännöllisesti. On tehävä ylläpitävää huoltoa (verryttely, venyttely, lepo) ja välillä vähän isompia määräaikaishuoltoja, kuten hieronta ja vaikkapa loma. 

Joskus on treenistäkin pidettävä vähän pidempi tauko ja tämä "loma" kannattaa pyhittää määräaikaishuollolle. Pidä vaikka viikon tauko, jona aikana keskityt ns. syvävenyttelyyn (10-16s/lihas) ja käyt kunnon hieronnassa, sekä nukut hyvin. Sitten taas jaksaa uudella innolla jatkaa virittelyä!

Rampan Kutonen lihashuoltoon:

1. LEPO 2. RAVINTO 3. VERRYTTELY 4. VENYTTELY 5. HIERONTA 6. LEPO

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus serkkusein ja niiiiiin ajankohtainen!
    nimim. 72h pakkolepoa

    - Ayse

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kunpa vaan tosiaan itsekin noudattaisin tuota ohjetta tarkemmin.

      Poista