maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kannattaako vehnä, ruis ja muut kotimaiset viljat jättää kokonaan pois ruokavaliosta?

Ylen Akuutissa oli taas erittäin mielenkiintoinen juttu kotimaisiin viljoihin liittyen.

Yhdysvaltalainen sydänlääkäri William Davis on perehtynyt asiaan perinpohjin. Davis ihmettelee, että vaikka nykyihmiset tietävät paljon liikunnasta, ravinnosta ja laihduttamisesta, ylipainoisia on silti aina vain enemmän ja enemmän. Davis syyttää tästä ilmiöstä vehnää. Tähän väliin TreineriRami toteaa, että vaikka edellä mainituista asioista tiedetään paljon, niin sillä pelkällä tiedolla ei vielä laihduta. Tarttis tehäkki jotakii.

No mutta asiaan. Gluteenipitoiset viljat mm. vehnä, ruis ja ohra muuttuvat elimistössä sokeriksi ja sokerihan taas nostaa veren sokeriarvoja ja elimistön insuliinitasoja. Tämä on tietenkin huolestuttavaa meille suomalaisille, kun kansantautejamme ovat aikuisiän diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit. Jatkuvasti korkea insuliinitaso aiheuttaa kroonista tulehdusta, jolla on yhteys moniin sairauksiin kuten Alzheimerin tautiin. Gluteenia sisältävät viljat sekä muiden viljojen proteiinit taas vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan. Jos esimerkiksi kilpirauhanen toimii vajavaisesti, se hidastaa perusaineenvaihduntaa ja näin tietenkin edesauttaa lihomista.

William Davis muistuttaa myös, että gluteenia sisältävät viljat aiheuttavat muitakin sairauksia kuten nivelsairaudet, osteoporoosi, atopia, erilaiset ihosairaudet, krooninen väsymys, keliakia, sekä erilaiset suolistorairaudet.

Itselläni on atooppinen iho, joka on tosin jo muutaman vuoden ollut erittäin hyvin hallinnassa, mutta aina välillä huuleni tahtovat halkeilla ja ikäviä kutisevia länttejä ilmaantuu sinne tänne. Ruokavalioni on mielestäni melkolailla kunnossa, mutta taidanpa vielä kokeilla tuota viljojen eliminointia ruokavaliosta.

Itse rakastan mussuttaa aamupalalla ja iltapalalla ruisleipää, joten herääkin kysymys, että milläs minä sen leivän sitten korvaan? Kuitujen takia minun ei tarvitse olla huolissaan sillä syön paljon marjoja, hedelmiä ja kasviksia, sekä tattarisuurimoita. Vastaus löytyi riisikakuista! Ne on tehty vieläpä täysjyväriisistä ja ovat gluteenittomia. Hiilihydraattia niissä toki on, mutta siitä huolimatta parempi vaihtoehto kuin kotimaiset vehnä-, ohra- ja ruisleivät. Kaura on näistä kotimaisista viljoista se terveellisin, mutta menepä kaupasta etsimään kauraleipää. Paketissa kyllä lukee isolla Kauraleipä, mutta kun katsot tuoteselosteen, on siinä käytetty vehnäjauhoja. Näin minulle tapahtui myös pastan kanssa. Ei löytynyt yhtään pastaa, joka ei olisi ollut vehnää tai ruista. Sitten keksin munanuudelin, mutta kun lukaisin tuoteselosteen, oli siinäkin vehnää??? Päätin siis jättää pastankin kokonaan pois ja nyt mennään täysjyväriisillä.

Täytyy sanoa, että tie terveelliseen, monipuoliseen ja maittavaan ruokavalioon vaatii välillä luovuutta!

Mutta pienistä vaikeuksista huolimatta älä anna periksi, vaan jos haluat eroon pömppömahasta, selluliitista, iho ongelmista ja kaksoisleuasta, unohda gluteeniviljat!

Pieni muistutus kuitenkin loppuun. Vaikka pelkällä ruokavaliollakin saa jo paljon aikaan, se ei yksin riitä! Ruokavalio ja liikunta kulkevat käsikynkkää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti