sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Nivelkivut ja liikunta?

Tämä aihe linkittyy hyvin aikaisempaan kirjoitukseeni selkäkivuista ja liikunnasta.

Perehdyin mielenkiintosiin teksteihin ja tutkimuksiin liittyen nivelkipuihin ja tulehduksiin. Estääkö nivelkipu ja tulehdus liikunnan kokonaan? Kautta aikojenhan on yleisesti oletettu, että esim. nivelrikosta kärsivä henkilö ei missään tapauksessa voi tai edes saa harrastaa liikuntaa, sillä liikuntahan kuluttaa niveliä ja tällöinhän nivelsairaus sekä kipu vain pahenevat. Onko asia todella näin?

No, tätäkin asiaa kannattaa tarkastella hieman toisenlaisesta vinkkelistä. Samaan tapaan kuin selkäkipujen kanssa, olisi tässäkin aiheellista keskittyä lihasten, nivelsiteiden ja jänteiden vahvistamiseen. Nämähän ne juuri suojaavat niveliä ja millä muulla me niitä sitten vahvistamme kuin riittävällä oikeanlaisella liikunnalla. Tukilihasten vahvistuessa myös kipu nivelessä lieventyy.

Lihaksethan saavat tarvitsemansa ravinteet ja hapen verisuonien kautta,  mutta nivelpintoja peittävässä rustossa ei verisuonia ole, joten mistä nivelemme saavat sitten hapen ja ravinteet? Nivelontelossa olevasta nivelnesteestä. Ravinteet lähtevät ns. liikkeelle niveltä liikuttaessa, kun nivelontelossa oleva neste laajenee ja puristuu. Kuulostaa siis melko loogiselta, että liikkuminen edesauttaa nivelen terveyttä, ei heikennä sitä.

Nyt tiedämme miten nivelemme saavat hapen ja ravinteet, niitä käyttämmällä. Erityisen tärkeää on huolehtia myös nivelten tukilihaksista, jotka suojaavat ja tukevat niveliämme. Jos tukilihakset ovat heikot, rustoon kohdistuva paine on suurempi ja aiheuttaa tällöin helpommin vaurioita.

Liikunta siis edesauttaa ruston ravinnonsaantia ja vahvistaa nivelten tukilihaksia. Edelleen kuulostaa aika järkevältä, eikö?

Mikä liikuntamuoto sitten on oikea, jos nivelkipu vaivaa? Tässäkin kohtaa voimaharjoittelu on erittäin varteenotettava vaihtoehto. Voimaharjoittelu vahvistaa tukilihaksia, jotka suojaavat niveliä. Lisäksi jokin aerobinen liikunta kannattaa ottaa treeniohjelmaan mukaan. Aerobisessa liikunnassa syke nousee ja verenkierto vilkastuu, jolloin happea ja ravinteita kulkeutuu tehokkaammin lihaksiin. Aerobisessa liikunassa energiaakin kuluu eritavalla, joka puolestaan auttaa painonhallinnassa.

Jos kärsit nivelkivuista, kysy kuitenkin aina ensin neuvoa lääkäriltä tai fysioterapeutilta ennen harjoittelua. Kuntosalilla turvaudu ammattilaisen apuun, joka tekee sinulle henkilökohtaisen kuntosaliohjelman erityistarpeesi huomioiden. Aerobisessa liikunnassa taas kannattaa suosia niveliä vähemmän kuormittavia lajeja, kuten pyöräily, uinti, vesijumppa ja kävely.

Ja tärkeää on taas muistaa, että jos jokin  liike voimahrjoittelussa tuottaa selkeästi kipua, keskeytä liike heti! Tarkista uudelleen onko painoja liikaa, tai teetkö liikkeen väärin. Älä ota turhia riskejä! Pyydä apua!

Hyvin suunniteltu ja tavoitteellinen voimaharjoittelu yhdistettynä aerobiseen liikuntaan lievittää nivelvaivoja ja hidastaa nivelten luonnollista kulumamuutosta. Tähän sopii mielestäni hyvin sanonta:

VIERIVÄ KIVI EI SAMMALOIDU!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti