maanantai 3. maaliskuuta 2014

Laardia kehiin... Mie romahan...

Pakko laittaa nyt omaa mielipidettä rasvasuosituksista treenaajalle.

Rasvasta ja sen saantisuosituksista on keskusteltu jo pitkän aikaa. Tietoa löytyy netistä hurja määrä. Valitettavasti erilaista suositusta on niin paljon, että taas menee pää ihan hitokseen pyörälle...

Aikaisemmin kirjoitinkin jo niistä kauheista kolesterolin siskoksista ja tässäkin kohtaa mielestäni tärkeintä on saadun rasvan laatu. 

Yleensä rasvaa karsastetaan, joka on mielestäni kyllä viisasta. Tokihan meidän elimistömme tarvitsee myös rasvaa, mutta suurin osa ihmisistä saa tarvittavan määrän rasvaa jo ihan perusruoassaan ja useimmiten piilorasvana, jota löytyy erityisesti valmisruoista sekä leivänpäällisistä, leivoksista ja namuista. Tämän lisäksi näkyvää rasvaa käytetään mielestäni liikaakin esim. levitteinä ja ruoan valmistuksessa. 

Jostain syystä monet "himo" punttitreenaajat ovat sitä mieltä, että he voivat syödä kaikenlaista rasvaa paljon enemmän, koska kuvittelevat sen kaiken muuttuvan kovaa treenatessa lihakseksi??? No huh huh! 

Kun treenataan, niin silloin keho kuluttaessaan tarvitsee tietenkin enemmän ravinteita kuten vitamiineja, proteiinia ja hiilareita. Ja uskon että tällöin myös rasvan määrä voi olla hieman isompi kuin henkilöllä joka ei liiku lainkaan. Mutta TODELLA tärkeää on miettiä millaista rasvaa kehoonsa työntää. 

Olen kuullut kommentteja, että "kun mä treenaan ni mä voin vetää ranskalaisia ja sipsiä niin paljon kun haluun" tai että " mun pitää syödä rasvasta ruokaa et saan paljon lihasta"...

Uskokaa jo että ei se ihan näin helppoa ole ja vaikka kuinka treenaa niin kyllä se huono kolesteroli jää sinne suonia tukkimaan. Sydänliiton rasvan saantisuositus on miehillä 80g/pv ja naisilla 60g/pv.

Minun yhteenvetoni on: älä pelkää rasvaa mutta käytä sitä kohtuudella ja keskity hyviin rasvoihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti