sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

LET´S GO GREEN! Mitä hyödyn lehtivihreästä?

Lupasin aikaisemmassa blogissani palata tähän lehtivihreään ja viherjuomiin. Onko viherjuomasta hyötyä? Miltä se maistuu?

Vihreät kasvikset sisältävät erittäin runsaasti keholle tärkeitä ravinteita. Nämä ravinteet auttavat mm. treenin jälkeistä kehon palautumista ja korjaantumista. Näistä ravinteista on myös selkeää hyötyä kehon ja lihasten suorituskyvyn kannalta.

Vihreiden kasvisten ravinteissa eirtyinen hyöty on niiden emäksisissä vaikutuksissa. Kova treeni, iso osa hiilareista ja proteiini happamoittavat kehoa, joten onkin tärkeää saada kehoon myös emäksisiä vaikutuksia, jotta treenissäkään ei niin kovasti hapottaisi.

Erilaiset vihermehut ja smootiet nostavat suosiotaan, sillä tällä tapaa näistä vihreistä kasviksista saa kaikki niiden sisältävät suotuisat ravinteet helposti ja tehokkaasti käyttöön.

Reseptit linkistä löydät ohjeen helpon vihermehun valmistamiseen blenderillä. http://treinerirami.blogspot.fi/p/ravinto.html

Alla muutamia esimerkkejä eri käyttämieni vihreiden kasvisten hyödyistä:

Lisää kuvateksti
Lehtikaali sisältää antioksidantteja (karotenoideja ja flavonoideja). Lehtikaalin on todettu sisältävän jopa 45 erilaista flavonoidia ja tämän takia lehtikaali onkin tehokas vapaiden happiradikaalien torjuja. Vapaat happiradikaalit ovat merkittävä tekijä syövän kehityksessä ja ikääntymisessä. Karotenoidit taas edesauttavat ihon, suoliston, silmien ja aivojen hyvinvointia. Antidioksidantit yleensäottaenkin torjuvat mm. tulehduksia, joten tämäkin hyödyttää treenaajaa. Mitä vähemmän tulehdustiloja, sitä nopeammin keho palautuu rasituksesta. Lehtikaali myös puhdistaa kehoamme erilaisita myrkyistä. Lehtikaalista on oiva K-, A- ja C- vitamiinin lähde.

Parsakaalilla on samankaltaiset terveyttä edistävät vaikutukset kuin lehtikaalillakin. Parsakaali sisältää lisäksi mm. foolihappoa, jolla on iso merkitys solujakautumisessa, eli  taas kerran asia joka auttaa rasituksesta palautumista. Lehtikaalin tapaan, parsakaali on tehokas kehon myrkkyjen poistaja.

No sitten vuorossa on monen vihaama selleri! Yök! Tälläkin kauhukasviksella on omat hyvin tärkeät ominaisuutensa kehon hyvinvoinnissa. Erityisesti kovaa treenavia saattaa kiinnostaa sellainen seikka, että sellerillä sanotaan olevan testotasoja nostattava vaikutus! Yes! Ja tokihan tällaisesta vaikutuksesta on hyötyä muuallakin kuin vaan kuntosalilla. ;) Selleri sisältää runsaasti K- vitamiinia, foolihappoa, kaliumia ja molybdeenia. Molybdeenia tarvitaan mm. kehon raudan ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan ja se osallistuu myös kehon happamuuden säätelyyn.  Lisäksi molybdeenin on todettu alentavan kolesterolia.

Viimeksi blendaamaani vihersmootieen laitoin myös vehnänorasta. Vehnän-, ohran-, kauran- ja rukiinoraat sisältävät mm. runsaasti B-vitamiineja. Vehnänoras erityisesti on parhaimpia luonnollisen A-, ja C- vitamiinin lähteitä. Vehnänoras sisältääkin A-vitamiinia jopa kaksi kertaa enemmän kuin porkkana? Kyllä. Vehnänoras on lisäksi erinomainen kalsiumin, raudan, magnesiumin, fosforin, kaliumin, natriumin, rikin, koboltin ja sinkin lähde. Kannattaa tuttustua tähänkin superruokaan tarkemmin elävän ravinnon yhdistyksen sivuilla: http://www.elavaravinto.fi/

Vihermehuun tai smootieen käy siis periaatteessa kaikki väriltään vihreät kasvikset.

No miltä tämä "sotku" sitten maistuu? Nyt täytyy tunnustaa, että valehtelisin jos väittäisin tämän olevan herkkua. Sitä se ei nimittäin ole. Lisäksi, kun juoma on nautittu, niin kaameat kaaliröyhtäykset palauttavat karmivan maun aina uudelleen ja uudelleen suuhusi. Onneksi tämä efekti ei kestä kuitenkiaan pitkään. Mausta saa hieman siedettävämmän, kun mehuun lisää vaikka limen mehua ja esim. banaanin. Banaanin olen todennut olevan moneen paikkaan sopiva maun pyöristäjä. Mielestäni tämän huikean ravinnon terveysvaikutukset menevät kuitenkin maun edelle ja aion pitää vihermehut ja smootiet osana jokapäiväistä ruokavaliotani.

 Ennen kuin menet kauppaan, on kuitenkin hyvä tutustua näihin eri kasvisten terveysvaikutuksiin ja toki mahdollisiin haittoihin.

Itse juon vihermehua tai smootieta kerran päivässä, ennen treeniä max. 2dl. Tässäkin kohtaa on siis hyvä muistuttaa, että vaikka tämäkin huikea mehu sisältää elimistölle välttämättömiä vitamiineja ja hivenaineita, ei suositeltuja saantiarvoja tule ylittää, ainakaan pitkäkestoisesti. Nyt kun nautin tätä ihmeainetta joka päivä, niin en luonnollisestikaan ota enää monivitamiinivalmistetta purkista.

Ja jotta ei pääse kyllästymään, on myös järkevää välillä vaidella mehun ainesosia ja kokeilla rohkeasti uusia reseptejä.

MEHUILLAAN!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti