sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Treenaaminen ja flunssa

Luin tuossa erittäin hyvän blogin treenaamisen ja ravinteiden vaikutuksesta flunssaan. Itselle tuli monta ahaa elämystä sitä lukiessani. http://terveyssatama.blogspot.fi/2012/08/flunssien-ja-mahatautien-esto-on.html

Ihmettelin, että miten minulla voi taas olla flunssa, kun vasta marraskuussahan minulla oli kuumeflunssa. Treenaan ja liikun aktiivisesti, sekä syön terveellisesti, joten olen aina olettanut, että ei minun pitäisi sairastella näin usein.

Tässä Terveyssataman blogissa kuitenkin kerrottiin, että kovaa harjoittelevilla ja urheilijoilla saattaa olla useimmin flunssaa, joten kova treeni ilmeisesti alentaa vastustuskykyä tai altistaa viruksille hetkellisesti, vaikka muuten yleiskunto olisikin erinomainen. Kuulostaa mielestäni ristiriitaiselta, jos nyt olen käsittänyt asian oikein...

Blogissa puhutaan myös ravinteiden vaikutuksesta sairastamiseen. Tämähän ei nyt varsinaisesti ole mitenkään uutta tietoa, että liikunta ja terveellinen ruokavalio auttavat immuniteetin ylläpitämiseen, mutta kun aloin miettimään omalla kohdallani sitä, miten minun flunssani eteneminen poikkeaa henkilöiden, joiden elämäntavat eivät ole niin säännölliset liikuunan ja ravinnon suhteen, huomaan kyllä suuren eron. Omalla kohdallani flunssa ei yleensä kestä pitkään, vaan kaikki oireet tulevat melko nopealla syklillä ja tauti on usein selätetty jo 2-3 päivässä. Usein kuulen, että flunssasta ei meinaa päästä millään eroon, vaan se kestää useita päiviä, joskus jopa viikkoja. Joten en voi muuta kun todeta, että säännöllinen liikunta ja oikeanlainen terveellinen ravinto edesauttavat hurjasti parantumista virustaudeista.

Ravinteiden kohdalla, erityisesti C- vitamiinista ja sinkistä näyttäisi olevan apua taudin taittumiseen, kun näiden annostusta ruokavalioon lisää hetkellisesti taudin ensioireiden ilmestyttyä. Toki tekstissä varoitettiin, että liika C- vitamiini saattaa edesauttaa virtsakivien muodostusta, joten näille alttiiden henkilöiden ei tietenkään pidä nauttia suuria määriä C- vitamiinia ja muutoinkin pitää muistaa, että suurta annostusta ei pidä jatkaa pitkään, vain hetkellisesti.

Itse työskentelen paikassa, jossa on paljon ihmisiä ja ollaan niinsanotusti henkilön "iholla" kokoajan, joten ymmärrän toki, että olen helposti altis kaikenlaisille viruksille. Tärkeintä kai kuitenkin tautien estämisessä on edelleen se hyvä käsihygienia ja sairastuessa pitää muistaa juoda paljon nestettä ja levätä! Mitään poppakonsteja ei tähän koskaan taida tulla.

No, tässä tuli taas hieman mietittävää...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti