maanantai 24. helmikuuta 2014

Terveelliset kasvikset, marjat, hedelmät ja siemenet osa 1.

Kaikkihan jo tietävät, että kasvikset ovat terveellisiä ja monen meistä pitäisi lisätä reilusti tuoreiden kasvisten käyttöä ruokavaliossa.

Kasvikset sisältävät paljon elimistölle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, joita on vaikea saada muualta. Näiden vitamiinien, hivenaineiden ja perusravintoaineiden riittävä saanti korostuu entisestään henkilöillä, jotka treenavat paljon. 

Itsekään en vielä pari vuotta sitten syönyt lähellekään riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja, erilaisista siemenistä puhumattakaan. Osa ihmisistä "osaa" syödä kasviksia heti ilman minkäänlaista ongelmaa, mutta useimmat meistä joutuvat opettelemaan tämän terveellisen tavan. Älä ota tästä kuitenkaa mitään paineita vaan aloita ihan rauhassa.

Kun olet ensin oppinut lisäämään kasviksia ruokavalioosi ja totutellut näihin uusiin makuihin, voit jossain vaiheessa alkaa jopa korvaamaan kasviksilla muita ei niin tarpeellisia ruoka-aineita ruokavaliossasi. Laihduttajien erityisesti kannattaa ainakin turha leivän syönti vaihtaa kasviksiin. Tarvittavan määrän kuitua saat kyllä kasviksista ja hedelmistä. Hedelmistä vaikkapa omena sisältää runsaasti kuituja. 

Yksinkertainen ohje: mitä kovempi hedelmä on, sitä enemmän siinä on kuituja.

Itse olen korvannut pastan, riisin ja perunan paistetuilla kasviksilla. 

Olen aikaisemmin kirjoittanut blogissani kasvismössöstä, jota syön päivittäin. Perusmössöön laitan yleensä aina kesäkurpitsaa, jossa on  runsaasti C- vitamiinia ja kalsiumia, sekä riboflaviinia, joka on ihmiselle välttämätön vesiliukoinen B2- vitamiini. Sitä tarvitaan aineenvaihdunnassa ja on välttämätön myös ihon, kynsien ja hiusten hyvinvoinnille.

Poikkeuksetta mössöstäni löytyy aina myös paprikaa.  Paprikakin sisältää C- vitamiinia, jopa 4 kertaa enemmän kuin esim. appelsiini. Yllättävää, eikö? Erityisesti punainen paprika sisältää lisäksi runsaasti A- vitamiinin esiastetta, eli betakaroteenia. Lisäksi paprika sisältää E- vitamiinia ja B- vitamiineja, kuten foolihappoa, sekä flavonoideja. Flavonoidit toimivat mm. antioksidantteina ja saattavat vaikuttaa veren hyytymiseen ja ehkäistä syöpää.

Tomaatti antaa kivaa koostumusta ja makeutta mössölle. Tomaatti on yksi parhaista lykopeenin lähteistä, jonka on todettu suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Lykopeeni myös tehostaa immuunipuolustusta.



Maustamiseen käytän yrttejä niin paljon kuin mahdollista. Usein mössöstäni löytyy persiljaa, joka sisältää runsaasti A-, C- ja K- vitamiinia, magnesiumia, kalsiumia ja rautaa.

Toki käytän myös jauhettuja mausteita, kuten paprikaa, chiliä ja currya, mutta varmistan aina kaupassa, että ne eivät sisällä suolaa. Joskus kyllä laitan joukkoon mango- currya, jossa on suolaa, mutta tällöin en tietenkään lisää enää tavallista suolaa. Useimmiten en laita ruokiini suolaa lainkaan, mutta jos laitan, niin käytän merisuolaa.

Löydät kasvismössön ohjeen täältä: http://treinerirami.blogspot.fi/p/ravinto.html

Seuraavassa osassa sitten lisää kasviksista, marjoista, hedelmistä ja siemenistä!

Lähteet: www.terveyskirjasto.fi, www.fineli.fi,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti