maanantai 24. helmikuuta 2014

Kauheat Kolesterolin sisarukset!?

Veren suuri kolesteroli määrä lisää kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja edistää verisuonten kalkkeutumista. APUA! 

Kolesteroliakin on kuitenkin hyvää (HDL) ja pahaa (LDL). Kannattaakin kiinnittää näihin sisaruksiin huomiota.

Paha sisar LDL on se joka kiikuttaa kolesterolia sinne kudoksiin ja verisuonten seinämiin, yrittäen tukkia ne, kun taas sisarista se kiltimpi HDL puolestaan nakkelee kolesterolia pois ja pitää suonet, sekä kudokset puhtaana. 

Paha LDL sisar pitää erityisesti kovasta, tyydyttyneestä rasvasta ja trans rasvoista, kun taas mukavampi HDL suosii liikuntaa. Kuidut auttavat myös alentamaan pahan LDL:n voimaa. 

Ei varmaan yllätä, että tässäkin kohtaa ruokavaliolla ja liikunnalla on taas äärimmäisen tärkeä osa. Kumman sisaren sinä annat voittaa? 

Itseasiassa sisaruksia on kolme. Kolmas sisar on nimeltään Triglyseridi. Tämä sisar saa voimaa sokerista ja makeisista, sekä sokeripitoisista ruoista. Triglyseridi arvo pitäisi olla alle 2,0.  

Pahan LDL:n arvo pitäisi olla alle 3,0 ja hyvän HDL:n yli 1,0

Nyt kun itse treenaan ja luulen syöväni terveellisesti, niin tässä omat arvoni malliksi:

LDL              3,0
HDL             2,22
Triglyseridi  0,59

Tulokset saatuani pelästyin, kun minullahan tuo paha LDL on tasan 3,0 ja senhän piti olla alle 3,0?Työterveyshoitaja kuitenkin rauhoitteli minua ja kertoi, että minulla on tuo kivempi sisar HDL niin hyvä, että ei ole syytä huoleen, sillä se kantaa niitä pahan LDL:n tuotoksia ahkerasti pois. 

Voinen tyytyväisenä todeta, että liikunta ja ruokavalio todella vaikuttavat!

Lähde: http://www.sydanliitto.fi/kolesteroli#.UwtJXuN_uSo


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti